Senaste inlägget handlade om dagarna på Gotland förra veckan samt måndag-tisdag denna veckan då vi var på BZ vallningsläger i Skinnskatteberg.
Nu är det söndags kväll och Japp och jag har landat efter två dagars räddningsträning.

Vi var 14 hundar som klarade Inträdesprovet för två veckor sedan. Nu var dags för första träffen på räddningskurs utbildningen. Vi träffades 9.00 vid Arninge krossen där vi tillbringade dagen fram till kl 17.00. 12 kurs hundar (1 ekipage var sjuka (matten) och den andra matten hade jobb helg!) med förare, samt 3 instruktörer med hund. Ett härligt gäng!

Lördag!
Vi blev indelade i grupper á 4 med en var sin instuktör som umgicks hela dagen!
Först gick vi en gemensam promenad för att bilda flock och stilla en del hundarns exallterande (läs Japp). En tonåring som Japp som legat och laddat i bilen och bara exploderar av alla hundar, människor och stor förväntan blir lite mkt de första 5 minuterna. Han är inte dum eller så! Bara gapig (å det räcker för att få matten ur balans). Men sedan stillar han sig!

Dagens första övning för min grupp var miljö, både med och utan lek! Japp har inga direkta problem med miljön. Nu var det första gången som vi introducerade lek i miljön och jag vill påstå att det inte var något problem. Det finns vissa obekt med tass kontroll som Japp behöver tränas och introduceras i mer men i övrigt inga problem.

De två resterande övningarna var “hitta” övningar där målbilden var att få hunden ut ur kopplet och verkligen markera! Vanligtvis är vi så snabba med att släppa hunden då vi der att den fått vind och därmed befäster vi inte den tydliga “släng dig ut i kopplet markering”. Hundarna tyckte dessa övningar var jätte konstiga till en början! Matte, är du “dum i huvudet”! Jag har ju vind på en människa här ju och nu vill du att vi ska gå vidare. Knäppa dig! Vi hade alltså två pass utan denna övning. Första passet var väl inte vinden på vår sida i mellan åt! Men andra passet var det fin vind. Japp fick till några super fina och starka markeringar men vi behöver jobba mer på detta!

När dagen var slut åkte vi till Täby-Danderyd BK där vi skulle övernatta (känndes konstigt att inte åka hem och sova då jag endast har 20 min bilfärd hem!) Men grupp bildning är viktigt! Vi åt en jätte god kyckling, ris söt-sur sås till middag och sedan var det teori “markering”.

Jag och Japp delade rum med tre andra ekipage. Ingen snarakade så jag hade alla möjligheter till att få en bra sämn! Men då jag även är lite “kinkig” på att sova borta och med andra, blev det inte mkt sömn! Varken för mig eller faktiskt alla andra!

Söndag!
Jag var i frukost gruppen och frukost skulle serveras 07.30. Vi var klara med frukost förberedelserna till 07.00. Sedan hade vi ocianer av tid att städa klubbhuset så fint att vi förhoppningsvis får låna den fler gånger. Vatten toalett är inte alla BK´n som har! Så det var lyx! Sedan iväg till Arninge krossen igen. Även denna dag blev vi indleade i grupper á 4 ekipage. Men idag var det tre stationer vi skulle vara på och därmed fick alla träna med alla instruktörer.
1. Miljö, uppbinding/passivitet och hantering
2. Vind och uppbindning/passivitet
3. Markering

Miljöträningen skulle föraren vara passiv och “follow the flow”. De andra skulle prata med hunden, leka med hunden i och ur miljön. Japp är som bekant en självständig kille så när det var hans tur for han iväg som en “gassell” för att kolla av vart alla andra innan honom har satt sina tass/fotavtryck! Jag fick påminna mina med gruppanter att hallå! Ropa på min hund! Tur att han ändå är så följsam och framförallt nyfiken. Leken utanför miljön gick bra! I miljön gick bra på de flesta ställen. Men Japp liksom många andra hundar visade en liten berörhet i lek på vipp-bräda av stål/järn av olika anledningar. För Japps del var det inte vippet utan ljudet. Ingen hund blev låg-låg men ngt berörd. Så det får vi träna mer på!
Handering (lyfta upp hund på en höjd och annan förare lyfter ner för att sedan “skicka” vidare till andra..) inga problem. Likaså uppbindningen, Japp var cool lugn och låg på sin filt!

Vindövningen (koppelsök) gick idag ut på att vi ej visste vart figgen låg! Vi skulle själva markera för instruktör när hund fått markering som vi ville följa upp! Japp fick två figgaar. Den första var super fin och den andra var matten förvirrad men det löste sig fin ändå! Att ta med sig från detta moment är att vi behöver träna mer vind och ev lite mer figurant intresse för att få ett riktigt bra sug ut till figgen där Japp helst “släpar mig ut i kopplet”. Uppbindning/passivitet kurade han ihop sig som en boll. Bäddade lite och fick en minimal liten flärp på filten som han låg på. Dag två och det märks att hundarna är “gröna” och blir trötta av allt som hänt i form av träning, bo med andra osv… Den metala styrkan kommer bara att bli bättre allt mer kursen fortgår.

Markeringsövning är Japp en skallhund! Han har på sista tiden börjat en aningens att inte gå ända fram till figgen utan tycker att han kan markera lite från avstånd! Men tji fick han med dagens träning. Likaså är Japp en sådan människo älskare att när han springer fram till figgen vill han gärna använda dem som “boll plank” Inte acceptabelt.

Att träna på till nästa träningshelg!

1. Fortsätta jobba med vindövningar och få Japp ännu mer taggad för att “dra mig ut till figgen” men ännu mer bestämdhet och tydlighet!

2. Träna mer på flippande underlag som låter (ej trä).

3. Vänta ut honom om han skall markering med avstånd från figgen.
Träna på fina “backa bort från figgen”
Träna med figge på 50 m skick
Träan mer skick och markering i miljö av olika dess former.

Det som är så spännande med hundträning är att det alltid dyker upp nya saker som behöver tränas på som vid tidigare tillfällen inte var något problem. Nu kan jag så hör känna att vi belastat hundarna mer än tidigare. Både i och utanför miljön! Vilket gör att allt gammalt blir nytt! Så det är bara å åk!